Sådan behandler du solskader

Solforbrænding, soleksem, blænder, rødmen, herpesudbrud, pigmentpletter osv. kan hurtig blive virkelighed, hvis ikke du passer på din hud. For solen er en farlig stjerne, som vi ikke kan undvære – men det er vigtigt, at vi har respekt for den, og husker på god solpleje.

Vi har brug for solens lys og varme, men dens stråler kan være skadelige, og derfor skal vi huske at beskytte os mod den. Det gælder ikke kun om sommeren, men også om vinteren, i foråret og i efteråret. For solen er fremme hele året rundt, og selvom temperatuen er lav, kan solen stadig være skarp. Det ses dog ikke så ofte, at folk bliver skoldet eller får andre solproblemer i efteråret og om vinteren, men det kan ske – vær forsigtig.

Der er 3 grundlæggende regler, som vi skal huske på når solen er fremme.

 

  1. Flyt dig ind i skyggen ved middagstid
  2. Dæk din hud med tøj og evt. en hat
  3. Brug altid solcreme – gerne med høj faktor

Bliver disse regler ikke overholdt, og du glemmer at solen er farlig – sker det muligvis, at du får udslæt, forbrændinger, soleksem og andre ubehagelige symptomer. I værste tilfælde kan solen være skyld i modermærkekræft og flere typer af hudkræft – og derfor skal du undgå at blive forbrændt.

Solforbrænding

solforbraendingSolforbrænding kommer pga. af hudens forskellige måder at reagere på over for solens UV-stråler. Det er den mest udbredte og akutte effekt af stålingen, især på hvid hud. En solforbrænding ses ofte som en førstegradsforbrænding, som er en betændelsestilstand hvor huden reagere med rødmen, hævelser og kløe og svie. Dette vil vare et par dage, hvorefter det vil stilne af og forsvinde igen. Får du sol de kommende dage efter forbrændingen, vil symptomerne bliver værre og det kan eventuelt udvikle sig til en andengradsforbrænding.

Ved solforbrænding er det både UVA- og UVB-stråler der kan være skyld i forbrændingen. Dog har din hudtype også rigtig meget indflydelse på, om du bliver rød eller brun.

UV-strålerne har hver deres reaktion på solforbrænding. Det vil sige, hvis huden allerede er rød så vil UVB-strålerne forværre det, da denne stråling laver en overproduktion af melanin, som er et farvestof i huden, som forårsage rødmen. Den anden stråling, UVA-stråler laver en slags omfordeling af det allerede eksisterende stof – melanin, men sørger også for dannelse af nyt melanin, som gør huden brun.

Tre former for forbrænding

Førstegradsforbrænding: Mærkes i den øverste del af huden, og symptomerne er rødmen, hævelser, smerter, kløe og svie. Det tager som regel 1-2 dage, også er det væk igen.

Andengradsforbrænding: Mærkes i alle tre lag hud, og symptomerne er ligesom ved 1. gradsforbrændingen plus der kan komme væskefyldte blærer, som kommer frem på huden som bobler. Der kan gå op til 2-3 uger, før sådan en forbrænding er helet – alt efter hvor slemt det er. Er forbrændingen meget dyb, kan der komme ar efterfølgende.

Tredjegradsforbrænding: strækker sig helt ned under hudens tre lag, og berører både fedt og muskler. Forbrændingen giver sår, som kan være både hvide, brune eller helt mørke. Der vil ikke være symptomer som rødme eller blærer. Der vil heller ikke forekomme nogle smerter, da nerverne højst sandsynligt vil være skadet og ødelagt. En sådan forbrænding heler ikke – man vil være nødt til at transplantere hud fra et andet sted på kroppen, og dække skaden med det. Dog ser man i nogle tilfælde, at huden vokser sammen og der kommer med garanti nogle meget svære ar.

Behandling

behandlingNår skaden først er sket, kan man gøre flere ting for afhjælpe smerte, rødme, hævelser osv. De fleste solskader kan afhjælpes med disse råd:

Først og fremmest vigtigt, at du holder dig væk fra solen, da skaderne blive forværret af mere sol.

Brug fugtgivende creme. Apoteket vil anbefale at bruge kløestillende creme, som kan lindre kløe og svie. Derudover skal du også anvende fugtgivende cremer, men først når huden er ved at hele eller hvis den begynder at skalle.

Er det en smertefuld forbrænding, skal du selvfølgelig have noget smertestillende. Det kan være i form af ibuprofen eller acetylsalicylsure. Disse tager både smerterne, rødmen og kan dæmpe inflammationen.

Det kan også være rart, at komme i et koldt bad eller sidde med et køligt omslag.

Det er meget vigtigt, at du ikke prikker, skære eller piller hul i eventuelle vabler.