Derfor skal du beskytte dig mod solen
Derfor skal du beskytte dig mod solen
Solen er stjerne, som betyder noget helt specielt for os. For solen sikre os, at der fortsat kan være liv på jorden. Solen giver varme og lys fra sig, og derved kan planterne og dyrene på jorden leve og gro.
Derudover bestemmer solen over vores årstider, klimaet, havstrømmende og vejret. Solen er ca. 15 millioner grader varm, og vi er heldige med, at jorden ligger 150 millioner fra solen, og at vi har et beskyttende ozonlag rundt om os.
Solens lys er meget kraftigt, også når det kommer helt ned på jorden. Det er i denne sammenhæng vi ofte snakker om stråling. Solens lys indeholder nemlig skadelige UV-stråler, som er delt op i de energirige kortbølgede og de langbølgede stråler. De kortbølgede stråler kaldes UVB-stråler, og de langbølgede kaldes UVA-stråler. Disse stråler kan give hudkræft – og det er især derfor solbeskyttelse er meget vigtigt.
UVB & UVA
Det er UV-strålerne der afgør om du bliver skoldet eller ej. Derfor betyder det ikke altid noget, om der er 25- eller 40 grader eller om der er skyer på himlen eller ej. Det er solens lys der udsender UV-stråler. De kan ikke ses, men de er farlige – derfor skal du altid huske at beskytte dig.
Der er forskel på solens UV-stråler. Den ene slags er UVB-stråler. Det er de kortbølgede stråler, som kan give forbrændinger på huden. Den anden slags stråling er UVA-stråling, som er de langbølgede stråler. Disse stråler gør huden brun, idet de er pigmentdannende, men de kan også få huden til at se ældre ud i form af rynker. UVA-strålerne kan give soleksem, men også hudforbrændingen. Dog skal energimængden være 1000 gange højere end ved forbrænding af UVB-strålerne.
Man kan sagtens, og det er en god idé, at undgå for meget UV-stråling. Det kan du gøre ved, at lade være med at opholde dig i solen. Sørg for at dække huden til med tøj og brug rigeligt med solcreme. Husk dog at UV-stråling kan trænge gennem både tøj og solcreme.
Forbrændinger
Huden er vores største organ. Bliver huden forbrændt af solen kan det forårsage smerter, blænder, blæredannelser, rødmen, hævelser og ødelægge hudens udseende.
Der findes tre former for forbrænding – 1-, 2-, og 3 gradsforbrænding. Disse skaler er regnet ud efter hvor dyb vævskaden er i huden.
Førstegradsforbrændingen skader det yderste hudlag, giver smerter, rødmen og kan give hævelser. Ved andengradsforbrændinger er det det midterste lag hud og det yderste lag hud der bliver skadet. Denne forbrænding giver smerte, blæredannelser og rødmen. Både første og andengradsforbrændinger vil ofte hele uden at give ar.
Den sidste forbrændingstype – tredjegradsforbrændingen er den farligste og mest alvorlige. Den forårsager de største skader, fordi den rammer underhuden, som er et meget følsomt væv, hvor nerver, blodåre og andre ting i huden bliver beskadiget.
En tredjegradsforbrænding kan være meget omfattende, og er det tilfældet kan den være dødelig, fordi mængden af infektioner og bakterier derved er meget høje.
De vigtige sol råd
- Søg i skygge omkring middag
- Beskyt din hud med tøj og hat
- Anvend solcreme med høj faktor
- Gå ikke i solarie