Artiklen indeholder reklamelinks

Når solen endelig er fremme herhjemme i Danmark, tøver vi ikke længe med at gå ud og nyde dens dejlige varme stråler. Men selvom solen er en af vores vigtigste kilder til D-vitamin og gør os dejlig solbrune, kan solen også gøre mere skade end gavn, hvis ikke vi passer godt nok på.

Soldyrkning i store mængder kan nemlig gøre stor skade på vores hud. Udover at vores hud bliver solskoldet, hvis vi ligger for længe i solen uden solcreme, kan solen også give os pigmentforandringer og mørke pigmentpletter i huden, som kan være kosmetisk generende for mange.

Skal du ud og nyde solens stråler, er det derfor vigtigt, at du tager dine forbehold og beskytter dig mod de skadelige stråler.

Hvad skyldes pigmentpletter og pigmentforandringer

Pigmentpletter opstår som følge af pigmentforandringer, som skyldes en overproduktion af pigment i huden, også kaldet hyperpigmentering. Pigmentpletter kan opstå på grund af hormonelle ændringer eksempelvis ved graviditet og brug af p-piller, som kaldes melasma, men kan også opstå som følge af overdreven eksponering overfor solens stråler.

Når huden udsættes for sollys, producerer pigmentcellerne pigmentet melanin, der hjælper med at beskytte huden mod UV-stråler, og som gør, at huden bliver lækker solbrun. Ved overdreven soludsættelse og ingen brug af solbeskyttelse begynder cellerne i huden at overproducere pigmentet melanin i huden, hvilket kan give en ujævn farvefordeling og mørke pigmentpletter i huden. De mørke pigmentpletter ses særligt på hudområder i ansigtet, på skuldrene, brystet eller på hænderne. De er ikke farlige, men kan af kosmetiske årsager være generende, hvis de er meget tydelige.

pigmentpletter

Hvem er disponeret for at få pigmentpletter

Personer der dyrker meget sol, og som opholder sig meget i solen uden at bruge solcreme er særligt udsatte for at få pigmentpletter. Det skyldes, at det er sollyset, der aktiverer produktionen af melanin, som ved for meget soldyrkning kan give de mørke pigmentpletter. Nogle hudtyper er desuden mere disponeret for at få pigmentpletter end andre. Har du lys og sensitiv hud, er du særligt udsat i forhold til at få pigmentforandringer og pigmentpletter.

Derudover kan hormonelle forandringer også være årsagen til, at nogle er mere udsatte og disponeret for at få pigmentpletter end andre. Både graviditet og brug af p-piller og medicin, men også stress og ubalance i kroppen kan være medvirkende til at forårsage pigmentforandringer og give pigmentpletter.

Pigmentpletter, der opstår som følge af hormonelle forandringer skyldes dog ikke for meget soleksponering, men for meget sol kan være med til at forværre pigmentpletterne, uanset om de skyldes soleksponering eller hormonelle påvirkninger.

Undgå pigmentpletter med solbeskyttelse

Soludsættelse er en af de væsentligste årsager til at pigmentforandringer og pigmentpletter opstår, forværres eller kommer igen. Derfor er solbeskyttelse med en høj faktor en af de vigtigste ting af huske, hvis du gerne vil undgå, at der opstår hyperpigmentering i din hud, og du får mørke pigmentpletter.

Selv hvis du allerede har fået pigmentpletter i huden på grund af for meget soleksponering, kan du over tid mindske dine pigmentpletter og forhindre din hud i at producere nye, hvis du beskytter din hud med solcreme i en høj faktor. Det er derfor aldrig for sent at bruge solbeskyttelse, og din hud vil takke dig, hvis du beskytter den tilstrækkeligt.