Artiklen indeholder reklamelinks

Det er næsten en del af den grundlæggende opdragelse, at vi ved, at hvis vi skal opholde os i solen i længere tid ad gangen, særligt hen over middag, skal vi bruge solcreme. Hvis vi ikke gør det, er der risiko for, at vi bliver solbrændte.

Ud over at vi kan blive solbrændte, kan for meget UV-stråling fra solen øge risikoen for hudkræft, og derfor er Kræftens Bekæmpelse eksempelvis også altid opmærksomme på solen og dens virkning på danskerne.

Op til denne sommer gik et opslag viralt, som lagde op til, at man ikke bør bruge solcreme. Opslaget indledes med en påstand om, at solcreme er årsagen til stigningen i antallet af registrerede tilfælde af hud- og modermærkekræft.

Igennem opslaget bliver der nævnt en masse udtryk og undersøgelser, som reelt ikke har nogen betydning eller endda kan modsige det budskab, der kommer i opslaget, men alligevel er opslaget nået ud til mange tusinde mennesker.

Er man stødt på det udsagn eller det opslag, kan man dog godt pakke det væk igen – det holder simpelthen ikke.

Modbevist fra flere sider

Selvom opslaget er blevet delt over 1400 gange, har der også været stor kritik af opslaget. Blandt andet har debattøren Morten Elsøe kaldt opslaget for ’bullshit’.

Elsøe har i øvrigt blandt andet cand. Scient i molekylær ernæring og har undervist i D-vitamin på VIA University College, ifølge TV2 Østjylland, hvor forfatteren bag det virale opslag ikke ser ud til at have nogen medicinsk eller videnskabelig uddannelse.

I stedet har vedkommende en baggrund som blandt andet fængselsbetjent og mellemleder i Dansk Supermarked og et seks måneders kursus fra et pseudovidenskabeligt initiativ.

D-vitamin er en stor del af det virale og fejlagtige opslag, og hele mekanismen omkring solen, fordi vi får D-vitamin gennem solens stråler.

Derudover har også medier som Videnskab.dk og BT snakket med flere eksperter, som alle skyder påstandene i det virale opslag ned. Så godt som alle er enige om, at solcreme er en god ide.

Følg solrådene fra Kræftens BekæmpelseSolcreme solhat og skygge

Om sommeren er der stor fokus fra Kræftens Bekæmpelses side på, at danskerne ikke skal udsættes for for meget UV-stråling og på den måde udsætte sig selv for en øger risiko for kræft. Derfor har foreningen lavet 3 solråd, som er gode at følge:

  • Skygge
  • Solhat
  • Solcreme

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man søger skygge mellem klokken 12 og 15, fordi solens stråler her er stærkest. På den måde undgår man den allerkraftigste stråling.

Det anbefales også, at man dækker sig af med tøj så vidt muligt, når solen er stærkest. En solhat med en bred skygge og en langærmet T-shirt giver god beskyttelse.

Slutteligt anbefales det at bruge solcreme, hvor man ikke er dækket af tøj. Mærker som La Roche Posay har flere solprodukter, ligesom mange andre mærker. Man kan med fordel kigge lidt rundt, inden man vælger sin solcreme, så man er sikker på, at man får den, der passer. La Roche Posay kan fås til de fleste situationer, så man kan blive beskyttet mod de skadelige UV-stråler på en god måde.