Artiklen indeholder reklamelinks
Vintergækker og erantis er sprunget ud, og solen begynder at skinne fra en næsten skyfri himmel. Det er ved at være forår, og det kan mærkes på vejret og humøret. Snart går vi ind i endnu varmere måneder, og det er derfor en god idé allerede nu at have styr på, hvilken solbeskyttelse du skal bruge. For hvad skal du vælge? Her får du et overblik over forskellen på en dagcreme med SPF og en solcreme.
Dagcreme med SPF vs. solcreme
Grundlæggende er der ikke den store forskel på de to cremer, udover at den ene creme udelukkende er en solcreme beregnet til at give dig den bedste beskyttelse mod solens stråler, hvor den anden er en dagcreme med både solfiltre og andre egenskaber. Men er en dagcreme med SPF lige så god som en solcreme med samme SPF?
En dagcreme med SPF 15 indeholder i princippet samme mængde solfaktor som en solcreme med SPF 15. Ofte vil en dagcreme dog også indeholde andre og mere virkningsfulde ingredienser end blot de aktive solfiltre, og det er her, at der kan være forskel på de to cremer.
Anti-age og SPF
Mange af os vil gerne pleje vores hud med eks. anti-age egenskaber eller fugt, men hvis du vælger en dagcreme med høj solfaktor, som eks. SPF 30 eller 50, vil der ikke være plads til meget andet end de solfiltre, der skal beskytte dig imod solen. Det skyldes, at de solfiltre der giver en høj beskyttelse, fylder rigtig meget i cremen. En dagcreme med en lavere SPF kan dog sagtens godt indeholde gode ingredienser sammen med en lille smule solbeskyttelse. Dette vil dog også altid være at foretrække frem for ingen solbeskyttelse.
Solcremens eneste formål er at have solfiltre i, så den beskytter mest muligt, uanset om det er en solfaktor 15, 30 eller 50. Den har altså ikke samme virkemidler som en dagcreme kan have.
Mindre påføring = mindre beskyttelse
En ting du skal være opmærksom på, hvis du bruger en dagcreme med SPF er at bruge rigeligt af den. De fleste har en tendens til at glemme flere områder i ansigtet eller ikke at smøre nok på, fordi det måske er en dyr ansigtscreme, og de derfor gerne vil spare på den. Dette medfører, at du ikke får den optimale solbeskyttelse ud af cremen som er anført på pakken. Husk derfor at smøre rigeligt af din dagcreme i ansigtet, inden du går ud i solen.
Hvis du gerne vil spare på din dyre dagcreme, kan du alternativt vælge én uden SPF, men med anti-age eller andre virkemidler i og derefter påføre en solcreme med høj faktor. Så er du sikker på, at du får den optimale beskyttelse og pleje til din hud.
Fordelen ved at bruge en separat solcreme er, at du højest sandsynligt vil bruge mere af den i ansigtet og evt. andre steder på kroppen, som ikke er dækket af tøj. Solcremer er nemlig knap så dyre som almindelige dagcremer, og samtidig ved vi også, at der skal en god portion solcreme til, at vi er nok beskyttet med den solfaktor, som er beskrevet på pakken.
Vælg creme ud fra din hudtype
I teorien er der ikke den store forskel på de to cremer, da det hele handler om påsmøringen af cremerne, og om du glemmer nogle områder i ansigtet.
Nu, hvor du kender forskellen på de to forskellige cremer, kan du dermed lettere finde og bruge den, der passer til dit behov. Har du tendens til fedtet hud, kan det være, at både en dagcreme og solcreme bliver for meget for din hud, og du kan derfor nøjes med én af de to produkter. Omvendt kan en tør hud have behov for ekstra pleje i form af en dagcreme uden SPF og en solcreme med høj SPF ovenpå.
Det er samtidig vigtigt, at du husker solcremen eller solbeskyttelse året rundt, da solens stråler kan skinne igennem skyer og glas og dermed ælde huden.
Brug derfor gerne svanemærkede cremer eller cremer der ikke har parfume eller andre skadelige tilsætningsstoffer i sig, så du passer bedst muligt på din hud, når du skal påsmøre den hver dag.